1
серп.

Некрози вушних раковин у свиней: причини, механізм розвитку та превентивні заходи

Некрози кінчиків вух або синдром некрозу кінчиків вух у свиней є поширеною технологічною проблемою в українських свиногосподарствах. Її обговорення завжди спричиняє багато питань і суперечок серед керівників і персоналу підприємств.

Розвиток некрозів вух спричинений дією на організм свині низки чинників як зовнішнього, так і внутрішнього середовища. Зокрема, це — впровадження сучасних технологій утримання, порушення мікроклімату тваринницького приміщення, селекція нових високопродуктивних порід, застосування новітніх сильнодіючих ветеринарних препаратів, концентратний тип годівлі тощо. До того ж інфекційні збудники, що зазвичай присутні в зовнішньому середовищі, постійно змінюються, набуваючи агресивніших властивостей та підвищуючи патогенний тиск на організм тварин. Всі ці фактори у комплексі створюють підґрунтя для розвитку некрозів вух у свиней.

Некроз вушних раковин позначається й на виробничих показниках свиней. У групі уражених тварин відзначають зниження рівня споживання корму, сповільнення приростів живої маси внаслідок загального роздратування, наявності запальних процесів, інфекційних ускладнень. При цьому витрати на ветеринарні препарати збільшуються, а ефективність лікування вкрай низька.

Проте, вирішити проблему некрозу вушних ракових у свиней досить просто, знаючи причини, механізм розвитку та превентивні заходи. Детальніше їх пояснює к.вет.н., консультант з ветеринарних і технологічних питань у царині свинарства Елеонора Єсіна у серпневому номері журналу «Прибуткове свинарство: воєнний дайджест», № 4 (70).

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.