4
серп.

Технології годівлі поросних свиноматок при груповому утриманні

Як облаштувати загін для групового утримання свиноматок, яке обладнання найефективніше і на що потрібно звертати увагу, щоб не знизити рентабельність — читайте у свіжому номері журналу «Прибуткове свинарство».

У матеріалі розглянемо три найпопулярніші варіанти обладнання для групового утримання свиноматок:

Електронні станції годівлі (ЕСГ). Вони забезпечують індивідуальний підхід та дозволяють зібрати точні дані про витрати корму. Кожна тварина ідентифікується в системі за допомогою вушної бирки (RFID або FDX) та отримує рівно стільки корму, скільки потрібно для забезпечення її потреб. Господарства, які застосовують ЕСГ, повідомляють про 20% економії корму порівняно з тими, хто використовує звичайні кормові станції.

Станки з вільним доступом (станки із самофіксуючими дверцятами) — доволі зручні у використанні та добре підходять для групового утримання свиноматок. У цій системі свиноматок утримують групами, але вони мають індивідуальний доступ до годівниці та можуть при бажанні «ізолюватися». Принцип цих станків такий — на задніх дверцятах є механізм блокування, який забезпечує доступ свиноматки до станка і водночас захищає її від інших. Водночас, тварина може в будь-який час повернутися на вигульний майданчик загону.

Технологія групового утримання свиноматок у загонах з кормовими станціями, які складаються з кормового жолоба і плечових роздільників (перегородок), нині є найзатребуванішою. Коли кормові місця відокремлені перегородками, тоді кожна свиноматка має індивідуальне місце і під час годівлі захищена від інших тварин. Такий тип конструкції дає можливість вибору розмірів груп свиноматок і більшої варіативності загонів, відповідно до розмірів виробничого приміщення.

Детальніше про переваги, недоліки та вимоги до кожного виду обладнання, а також відгуки господарств, які їх застосовують, читайте в серпневому номері журналу «Прибуткове свинарство: воєнний дайджест», №4 (70), серпень 2022 р.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.