17
січ.

Стартує перший раунд безкоштовних лабораторних досліджень для двадцяти свиногосподарств

Двадцять підприємств, які працюють на деокупованих територіях чи в регіонах, що найбільше постраждали від військової агресії рф, отримали можливість безкоштовних лабораторних досліджень упродовж року.

Програма реалізується Асоціацією «Свинарі України» за підтримки Міністерства сільського господарства США (USDA) з метою покращення контролю здоров’я свиней в умовах війни.

Здійснюватиме дослідження партнер АСУ — науково-дослідний центр біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК «Biosafety-Center», що у Дніпрі.

«Для моніторингу стану здоров'я свиней та антибіотикорезистентності будемо використовувати як патологічний матеріал від свиней, які загинули, так і проби слини, назальні та ректальні мазки від різних вікових груп. У рамках моніторингу буде досліджено понад 30 кишкових та більше 20 респіраторних патогенів. Ізольовані бактерії будуть також досліджені на чутливість до 20 антибактеріальних препаратів. Це комплексна програма, необхідна для підтримування здоров'я стада кожної ферми, і не лише в умовах війни, а як повсякчасна практика,» — прокоментував директор Biosafety Centre Дмитро Масюк.

Наступний раунд досліджень відбудеться через чотири місяці.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.