9
бер.

Свинина у роздрібі подешевшала у лютому

Середня ціна охолодженої свинини у лютому була на 1,4% чи 2,5 грн/кг дешевшою ніж місяцем раніше. Таку зміну помітили аналітики Асоціації «Свинарі України» у ході щомісячного моніторингу роздрібних цін національних торгівельних мереж.

Ціни охолоджених свинячих напівфабрикатів на полицях супермаркетів у лютому були нижчими ніж в січні: «Так, якщо у перший місяць року кілограм свинини в середньому коштував 179,1 грн/кг, то за підсумками лютого середня ціна склала 176,6 грн/кг, знизившись на 2,5 грн/кг чи 1,4%. При цьому найпомітніше подешевшали стегнова частина (мінус 3,8 грн до 163,7 грн/кг), грудинка (мінус 4,2 грн/кг до 166,7 грн/кг) та вирізка (мінус 4,5 грн/кг до 205,2 грн/кг), тоді як ціна ошийка порівняно з січневою знизилася на 1% чи 2 грн/кг (до 197,4 грн/кг)», ― уточнюють аналітики АСУ.

«Пониження цін на свинину в роздрібі відбулося на тлі аналогічної динаміки на ринку живця. Так, протягом лютого середньозважена ціна закупівлі свиней забійних кондицій «просіла» на 4,2 грн/кг (-6,2% до 66,3 грн/кг). При цьому зміна цінників станом на кінець зими обмежилася коливанням на 0,2-2,5% чи 1-5 грн/кг. Тож ціна кінцевої реалізації не в повній мірі транслювала зміну закупівлі і епізодично «розсинхронізовується» із нею під час руху на пониження, тож корекція цін на живець свиней є далеко не єдиним чинником який на неї впливає. Водночас, позитивну цінову динаміку на початку березня роздрібна торгівля «підхопила» оперативніше. Не зважаючи на це та попередні побоювання операторів ринку свинини щодо торгівлі під час сезонного спаду споживчої активності, більшість із них зауважує, що реалізація охолоджених напівфабрикатів відносно рівномірна»,― коментують в аналітичному відділі Асоціації. 

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.