25
трав.

АСУ докладає зусилля для розблокування експорту м'ясної продукції

Через відсутність мясної продукції у переліку швидкопсувних товарів, що мають пріоритет при перетину кордону, експортні вантажі понад тиждень вимушені чекати у черзі на виїзд за межі України. Така ситуація змушує виробників мясної продукції відмовитися від експорту, у той час як міжнародна торгівля товарами з доданою вартістю є пріоритетною для економіки країни.

Наразі зовнішня торгівля м’ясною продукцією розвинена значно слабше, ніж експорт продукції рослинництва, який став одним з вагомих рушійних сил розвитку галузі. Утім навіть у такий непростий час українські товаровиробники працюють над розширенням географії збуту продукції вітчизняної м’ясопереробки, адже експорт товарів з вищою доданою вартістю створює переваги не тільки для операторів ринку м’яса, а й для економіки країни в цілому. Утім зараз такі ініціативи стикаються із вагомими технічними бар’єрами, адже продукції глибокої м’ясопереробки не включена до переліку швидкопсувних товарів, які мають пріоритет при перетині кордону.

«За свідченнями операторів м’ясопереробки, затримки вантажів з обмеженим терміном придатності у загальній черзі на кордоні може сягати тижня і більше. Тожщоб не допустити псування продукції, постачальники забезпечують безперебійне охолодження на період очкування, що істотно підвищує їхні транспортні витрати. Це негативно впливає на готовність вітчизняних виробників м’ясної продукції до розвитку експортної торгівлі та створює додаткові перепони для виходу української продукції на зовнішні ринки, гальмуючи економічне зростання», — підкреслюють в Асоціації.

З метою вирішення цієї проблеми, АСУ звернулося до Мінагрополітики з проханням включити окремі ковбасні вироби (УКТ ЗЕД 1601009190 та 1601009990) до переліку швидкопсувних товарів, які мають пріоритет при перетині кордону. В Асоціації переконані, що це значною мірою сприятиме прогресу не тільки окремих експортоорієнтованих виробників м’ясної продукції, а всього вітчизняного ринку м’яса в умовах обмежених експортних можливостей.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.