2
черв.

Свинина у роздрібі: у травні підвищення цін уповільнилося

Ціни на охолоджену свинину на полицях супермаркетів у травні продовжили підвищення, проте меншими темпами ніж місяцем раніше, такі підсумки щомісячного моніторингу цін національних торговельних мереж озвучили в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України».

У травні середня ціна охолоджених напівфабрикатів зі свинини склала 202,5 грн/кг, що на 3,8% вище за середній квітневий показник. При цьому у квітні приріст цін був помітно вищим та складав 8,4% констатують в АСУ. «Приріст цін на окремі свинячі частини не був однорідним у травні. Так, найпомітніше подорожчав сезонно популярніший ошийок (+8,6% проти середньої квітневої позначки), стейк (+6,4%) та тазостегнова частина (+5,2%). Водночас, бюджетніші лопатка та грудинка зросли в ціні незначно, додавши 0,9% та 1,6% відповідно», ― коментують в АСУ.

«На відміну від попереднього місяця, зміна цін закупівлі живця забійних кондицій та цінників у супермаркетах у травні розсинхронізувалися. Так, роздрібні ціни повернулися до звичного тижневого відставання, тож реагували на коливання цін на сировину не так оперативно та були менш волатильними. Зокрема, через пізніший початок сезону шашликів цього року та, відповідно, дещо нижчу торговельну активність у першій половині місяця середній показник цін на свиней забійних кондицій у травні знизився на 4,6% проти квітневого рівня, склавши 76,3 грн/кг, а роздрібні ціни, навпаки, продемонстрували приріст», ― роз’ясняють аналітики Асоціації.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.