7
черв.

Навчальний тур до США: чи вигідно займатися свинарством?

Про економіку відгодівлі свиней за контрактом, програми підтримки фермерів та тренди на ринку свинини учасники навчального туру, організованого Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) у партнерстві з Асоціацією «Свинарі України» (АСУ), дізнавалися під час зустрічей з Міністром сільського господарства штату Айова та свинарським підприємством NexGen.

Після офіційних зустрічей у Вашингтоні, команда вітчизняних свинарів продовжила програму в штаті Айова, що посідає у США перше місце за обсягами виробництва свинини, червоного м’яса і яєць, вирощування кукурудзи та виробництва етанолу. В Айові утримують майже 24 млн свиней, що дорівнює 7,5 головам на одного мешканця штату. Кожний п’ятий айовець працює в сільському господарстві. Загалом в Айові майже 85 тис. фермерів.

«Кількість поголів’я останні кілька років у штаті не змінюється: кормова сировина дорога, вартість будівництва висока, а маржинальність бізнесу помірна, що не стимулює виробників інвестувати у створення нових ферм. При цьому держава підтримує розвиток аграрного сектору, у тому числі свинарства, за рахунок зменшення податків та здешевлення кредитів — під 2-2,5% порівняно з типовою ставкою 4,5%», — прокоментував під час зустрічі Міністр сільського господарства штату Айова Майк Нейг.

Свинарство дозволяє заробляти, — поділилися власники NexGen, підприємства, що обробляє 200 га та має два відгодівельники на 2400 голів кожний. «Перший майданчик побудували у 2006-му. Тоді взяли у кредит 600 тис. дол. США. Повернути його банку змогли через 12 років. Одразу почали будівництво наступного відгодівельника. Сьогодні в планах третій. В Айові є виробники, які мають до сорока таких майданчиків, бо це вигідно. Для прикладу, з двох відгодівельників, один із яких у кредиті, заробляють близько 100 тис. дол. США на рік».

NexGen вирощує свиней за контрактом від відлучення (у віці 21–24 днів, масою близько 6 кг) до реалізації на забій. За одне свиномісце отримує плату в розмірі 43 дол. на рік: рівними частинами щомісячно. З них приблизно 12 дол. США витрачає на комунальні послуги (вода, електрика, закупівля пропану тощо) і підтримування приміщень у належному стані. Ще 15 доларів іде на оплату праці. Якщо кредиту немає, то решта — прибуток підприємства.

«Основна перевага контрактної моделі, — стабільні виплати, незалежно від ситуації на ринку. Відгодівельник не є власником свиней, а отже, його прибуток не залежить від цінових трендів. З іншого боку, заощаджує значні кошти — у 2021 році економія склала близько 14 тис. дол. США у розрахунку на відгодівельник на 2400 голів — за рахунок внесення гною в землю і, відповідно, скорочення закупівлі мінеральних добрив», — поділилися в NexGen.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.