8
черв.

Навчальний тур до США: скільки коштує побудувати ферму в Штатах

Відповідь на це питання з’ясовували у компанії Precision Decisions Ltd, що спеціалізується на будівництві свинокомплексів «під ключ». А економіку виробництва свиней обговорювали з підприємством JW Vittetoe Pork Llc, яке сьогодні утримує понад 15 тис. свиноматок. Зустрічі відбулися в рамках навчального туру, організованого Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) у партнерстві з Асоціацією «Свинарі України» (АСУ).

Збудувати свинокомплекс для дорощування-відгодівлі свиней у США нині коштує в середньому 1–1,2 млн дол. США. Ціна квадратного метра без обладнання — близько 170 дол. США, з обладнанням — 320 дол. США. Переважна більшість відгодівельників має штори на бокових стінах свинокомплексу, що дає можливість забезпечити у літню пору або природну (штори підняті, повітря вільно заходить у приміщення), або тунельну вентиляцію (штори опущені, повітря затягується у приміщення через кілька входів і витягується з іншого кінця корпусу потужними вентиляторами), залежно від температури і вологості назовні. Охолоджують свиней на таких фермах переважно методом туманування (розприскування води під високим тиском). Типовий розмір ферми для дорощування-відгодівлі — 2400 голів одночасного утримання.

«Будувати сьогодні відчутно дорожче, ніж навіть кілька років тому. Середня вартість комплексу для дорощування-відгодівлі зросла з 600 тис. дол. США до понад 1 млн. дол. США. А значить, термін окупності середньостатистичного відгодівельника, який у недалекому минулому складав у середньому 10-12 років, також збільшиться», — поділилися в Precision Decisions Ltd.

Сьогодні в галузі свинарства у США непростий період. Як зазначила власниця господарства Vittetoe Pork Llc, що розвиває бізнес з 1980-го і нини налічує 15 тис. свиноматок, хоча ціна на ринку досить висока, витрати на виробництво не покриваються. Тому фермер у США сьогодні в середньому втрачає 20-25 дол. США на голові.

«Фактично, сьогодні кошти заробляють тільки ті фермери, які дорощують і відгодовують свиней за контрактом. Вони не є власниками тварин, отримують стабільну фіксовану плату за свиномісце на рік на їхній фермі: прийнявши поросят після відлучення, догодовують до забійних кондицій. Усі ринкові ризики на підприємстві-інтеграторі, такому, як ми, що є власником свиней», — розповіли у Vittetoe Pork.

Непростий період для виробників спричинений здороженням кормової сировини у той час, коли крива ціни на свиней майже не зростає. Зі 170 доларів, які сьогодні виробник отримує за голову, більше 100 — витрати на корм. І це при тому, що з раціонів на відгодівлі забрали дорожчий соєвий шріт, який замінили на дешевшу післяспиртову барду (побічний продукт виробництва етанолу з кукурудзи).

Водночас, власники бізнесу не втрачають надії, що криза скоро мине, адже звикли до циклічності в галузі.


Завдання програми USAID (АГРО) — сприяти комплексному і стійкому економічному зростанню шляхом розвитку сільського господарства України.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.