19
вер.

Скільки коштує біобезпека свинокомплексу? Результати опитування АСУ

У зв’язку з поширенням африканської чуми свиней країною активізувалися інвестиції у біобезпеку. У чинній Інструкції щодо боротьби та профілактики АЧС прописані критерії, які висувають до господарств із високим статусом біобезпеки. Відповідно, Асоціація «Свинарі України» вирішила порахувати скільки вони можуть коштувати підприємству.

Опитування господарств-учасників АСУ показало, що вартість дотримання прописаних критеріїв відчутно варіює. Згідно з Інструкцією, щоб отримати високий рівень біобезпеки, треба відповідати параметрам:

1 Закритий режим роботи:
  • -суцільна непроникна або сітчаста двоконтурна огорожа по всьому периметру;
1 м пог. сітчастої огорожі — 130–250 грн. Чим вищий кам’яний фундамент — тим більша ціна.
  • -вхід у виробничу зону господарства через ветсанпропускник, а в’їзд/виїзд транспорту — через постійно діючий дезбар’єр (миючо-дезінфікуючий блок).
Ветсанпропускник (окремо для чоловіків і жінок, з пральнею) — близько 400 тис. грн;

відкритий дезбар’єр або з накриттям із шиферу на дерев’яному каркасі (12м х 4 м) — 50 тис. грн;

критий дезбар’єр (у приміщенні) з підігрівом і спуском розчину, довжина 20 м — 300 тис. грн;

пушка для дезінфекції — 40 тис. грн;

критий мийний майданчик (з обладнанням для миття – 60 тис. грн) — 300 тис. грн.

  • -спецодяг і спецвзуття для персоналу
Пара взуття — 150 грн, з утепленням – 200 грн; комплект одягу — 550 грн
  • -обладнання та інвентар, закріплені за виробничим приміщенням
Інструменти для маніпуляцій — 10 тис. грн;

Для перегону тварин — 1500 грн;

інвентар для прибирання — 2000 грн;

обладнання для миття — 40 000 грн;

тачка — 1000 грн;

тачка для перевезення трупів — 10 тис. грн

  • -дезкилимки/дезванночки при вході секцію
150 грн вартість дезкилимка
  • -туалети з умивальниками в адміністративно-господарській зоні
50 тис. грн
  • -для обслуговування свиней закріплюють за кожною технологічною (виробничою) групою працівників, які пройшли медичне обстеження відповідно до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам
250 грн на людину на рік
  • -рампа для відвантаження свиней з господарства;
рампа-платформа — 50 тис. грн;

рампа-будівля (на 80 голів) з боксом утримання, з системою водопостачання та вентиляцією, + гноєзбірною ванною — близько 500 тис. грн

  • -організація прийому їжі співробітниками
1 прийом їжі 1 працівника — 30 грн
2 Використання у господарстві знезаражених кормів, які містять компоненти тваринного походження*, для годівлі свиней Обладнання на 1200 свиноматок у середньому 470,5 тис. дол. США (1,2 млн грн).

Вартість гранулювання тонни – 100 грн

3 Програма щоквартального моніторингу щодо АЧС 350 грн 1 дослідження
4 Заходи щодо унеможливлення контакту працівників господарства з домашніми та (або) дикими свинями 2 гол. на працівника на рік = 38,2 грн (середня ціна на живець за 32 тижні 2017) х 110 кг ж.м. = 4200 х 2 = 8400 грн
5 Використання виключно внутрішньогосподарського транспорту для доставки кормів та перевезення свиней Фронтальний навантажувач MANITОU — 2 млн грн;

кормовоз – 800 тис. грн

*Це вимога нового проекту Інструкції щодо боротьби і профілактики АЧС. У чинній редакції прописана обов’язкова термообробка всіх кормів.

На основі цих даних побудували дві моделі впровадження заходів біобезпеки у господарстві на 1250 свиноматок:

  • 1) «з нуля» — інвестиції сягають 3024 грн (115 дол.)/свиноматка;
  • 2) додаткові заходи (на основі даних реальних свиногосподарства) — 789 грн (30 дол.)/голова.

Водночас, опитані господарства АСУ(від 500 до понад 10 тис. свиноматок) називали різні суми щодо інвестицій у біобезпеку: 42 дол. США/гол.,81,5 дол. США/гол., 110 США/гол. Ці кошти вкладали в додаткову сітчасту огорожу, гравій та пастки для гризунів по периметру ферми та по зовнішньому периметру корпусів, встановлення системи відеоспостереження по периметру ферми та у виробничих корпусах, винесення рампи за межі господарства, організацію харчування дляперсоналу та перевантаження кормів через огорожу (щоб кормовоз не заїжджав на територію ферми), будівництво міні-гуртожитку для персоналу (на 10 чоловік) тощо.

Вийнятком стало одне з підприємств, яке будує свинокомплекс-нуклеус (чистопорідне поголів’я для племінного розведення). За їхніми попередніми підрахунками інвестиції у біобезпеку на свиноматку сягнуть 500 дол. США. Варто відзначити, що у цю суму входить придбання обладнання для гранулювання кормів та вартість гранулювання на рік. Крім того, враховуючи найвищий статус здоров’я тварин та їхню вартість,підприємство впроваджує найсучасніші та найдорожчі заходи біобезпеки. Лише рампа для перевантаження тварин та закритий дезбар’єр коштує понад 800 тис. грн, а інвентар кожної секції виробничих корпусів включає обладнання для миття (60тис. грн одиниця). 

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.