20
лист.

Свинарі й екологи розроблять галузеві стандарти оцінки впливу на довкілля

Асоціація «Свинарі України» спільно з експертами Інституту екологічного управління та збалансованого природокористування працюватиме над створенням галузевого стандарту з оцінки впливу на довкілля. Проект національних стандартів забезпечить свиногосподарствам прозорість проходження процедури оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про допустимість/недопустимість діяльності.

«ЗУ „Про оцінку впливу на довкілля“ набуває чинності вже в грудні (18.12), тому актуальність цього завдання дуже висока. Хоча Закон стосується практично всіх сфер виробництва, виробники свинини найперші забили на сполох — Закон не передбачає критеріїв допустимості впливу на довкілля, які б стали підґрунтям ухвалення рішення чиновником про можливість чи неможливість провадження діяльності. Розробка галузевих стандартів стане способом подолання регуляторних бар’єрів, які Закон породжує», — розповідають в АСУ.

Розробка стандартів стала можливою завдяки грантовій підтримці Проекту USAID «Агросільрозвиток».

Зокрема, робота над стандартами включатиме напрацювання критеріїв, за якими здійснюватиметься оцінка, а також перелік необхідних документів та структура звіту.

Обов’язкові етапи розробки: формування міжвідомчої робочої групи, аналіз існуючих світових практик , обговорення напрацювань із представниками бізнесу, галузевих об’єднань та фахівцями тощо.

«Чіткі критерії оцінки потрібні і бізнесу, щоб вести справи чесно і прозоро, й екологам, щоб довкілля не страждало від горе-підприємців», — зазначили в Асоціації.

Проект «Підтримка аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток») фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Він має на меті сприяння комплексному і стійкому економічному зростанню шляхом розвитку сільського господарства України.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. Крім того, об’єднання виступає організатором освітніх та інших галузевих подій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.