4
груд.

У 2018 Україна має імплементувати європейські норми благополуччя с.-г. тварин

З наступного року в Україні має набути чинності низка євроінтеграційних законопроектів, зокрема тих, які регулюють питання благополуччя сільськогосподарських тварин. Етапи їх доопрацювання та імплементацію обговорювали під час засідання «м’ясної» Робочої групи, яка відбулася днями. До зустрічі долучилися українські фахівці, представники галузевих об’єднань, зокрема й Асоціації «Свинарі України».

Питання добробуту тварин в Україні потрапляє у «юрисдикцію» одразу двох нормативних документів. Один з них — Закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Згідно з ним, — всі оператори ринку, які здійснюють первинне виробництво повинні дотримуватися гігієнічних вимог у своїй роботі. На переробників поширюватимуться норми НАССР.

Детальніше про вимоги для первинних виробників, а до цієї когорти входять і свинарі, розповів Юрій Оглашенний, експерт Проекту USAID «Агросільрозвиток»:

«В Україні нині створюється нове харчове законодавство, вже діє ЗУ „Про безпечність та якість харчових продуктів“ тощо. Він встановлює загальні вимоги до всіх операторів ринку. Тому, є потреба конкретизувати їх для кожної галузі. Згаданий Закон передбачає можливість розробки методичних настанов об’єднаннями виробників. Тобто такий документ дасть відповідь „як організувати“ роботу оператора, щоб отримати безпечну продукцію. У рамках співпраці Проекту USAID „Агросільрозвиток“ й Асоціації „Свинарі України“ вже був напрацьований проект таких рекомендацій».

Розробка цих настанов стала можливою завдяки грантовій підтримці Проекту USAID «Агросільрозвиток», яку отримала АСУ.

За словами експерта, розроблені настанови складаються з кількох розділів і стосуються виробників, які утримують тварин, а також тих, хто здійснює забій, обвалювання та розбирання м’яса. Особливий «наголос» зроблений на умови утримання — благополуччя тварин.

Оскільки питання добробуту перетинається з іншим документом — Наказом «Про благополуччя тварин, які використовуються у сільському господарстві», який має набути чинності у 2018-му, фахівці домовилися об’єднати зусилля.

«Зараз важливо сконцентрувати увагу саме на питаннях утримання тварин, їх благополуччя, адже нам треба імплементувати це законодавство вже у наступному році. Тож часу зовсім небагато», — зазначив Олександр Богачик, експерт Проекту Compassion in world farming, — «Є певні недоліки у точності визначень, саме тому ми звернулися по консультацію до Асоціації „Свинарі України“, експертів, які працюють над схожими питаннями, щоб підготувати максимально правильний документ. Дякуємо організаторам за можливість долучитися до цієї Робочої групи і за співпрацю».

Проект «Підтримка аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток») фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Він має на меті сприяння комплексному і стійкому економічному зростанню шляхом розвитку сільського господарства України.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. Крім того, об’єднання виступає організатором освітніх та інших галузевих подій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.