19
січ.

Минулоріч в Україні забили менше свиней

Впродовж 2017-го сільськогосподарські підприємства України реалізували на забій 511 тис. т свинини живою вагою. Це на 5,3% менше ніж забили роком раніше, зазначають в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані ДССУ.

У січні-грудні бійні недоотримали понад 28 тис. т живця чи понад 260 тис. свиней забійних кондицій. Найвідчутнішим брак сировини був у Запорізькій, Полтавській та Харківській областях, де у 2017-му реалізація свиней на забій скоротилася на 30%, 24% та 45%, відповідно.

Водночас, відбулося 8-відсоткове скорочення обсягів вирощування свиней сільськогосподарськими підприємствами. Так, у 2017-му вітчизняні свининогосподарства отримали 528,8 тис. т приросту живої ваги свиней.

«Зауважимо, що у другому півріччі співвідношення обсягів вирощування та забою свиней поліпшувалося, а за підсумками року зафіксувалося на позначці 0,97. Це суттєве покращення, у порівнянні з першою половиною 2017-го, коли на забій направляли майже 99% вирощеної живої ваги свиней. А це дає сподівання на поступове зменшення напруженості на внутрішньому ринку», —коментують в АСУ.

Нагадаємо, що за даними статистики 2018-й рік Україна розпочала із 3,3 млн свиней у сільськогосподарських підприємствах та рекордно низькою їх чисельністю у господарствах населення — 2,8 млн гол. На відміну від останнього, негативна зміна чисельності «індустріальних» свиней є тимчасовою. Так, згідно з опитуванням АСУ 300 свиногосподарств України — понад 60% респондентів — планують розвиватися за рахунок нарощування виробничих потужностей.

«Ключові оператори, які у 2017-му взяли тайм-аут, планують у подальшому повернутися на ринок із посиленим рівнем біобезпеки та ще більшими потужностями, аби збільшивши свою присутність на внутрішному ринку» — відзначає аналітик Асоціації Олександра Бондарська.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.