27
лют.

Ринок живця: ціни «замерзли»

Ціни на живець свиней наприкінці зими укріплюються. Так, планові ціни восьмого тижня в більшості випадків були сталими, проте «точкові» підйоми, зокрема на сході країни, скорегували середньоринкову позначку на піввідсотка. Сподівання виробників свинини щодо планових цін поточного тижня справдилися: на рубежі сезонів вони залишилися на досягнутому рівні. Тим не менш, відбулася консолідація цін у вужчому ціновому діапазоні, тож більшість товарних партій цього тижня «розписали» по 45-46 грн/кг.

Щодо настроїв серед представників м’ясопереробної галузі, то їх сподівання цілком протилежні. Оператори сподіваються на послаблення закупівельних цін на свиней забійних кондицій, нарікаючи на відсутність реалізації. Так, сезонно млявий попит, послаблює як невисока платоспроможність населення, так і початок посту. Хоча «просідання» збуту через піст відчувають далеко не всі оператори, а споживачі протягом останніх років мають скромніші апетити лише протягом перших тижнів, цей чинник впливу на збут та ціни залишається досить вагомим. Хоча стримана пропозиція живця і досі слугує суттєвою підтримкою для закупівельних цін на внутрішньому ринку, закупівельники відзначають, що наявні на ринку обсяги балансують із попитом. Активізація останнього у період формування заморожених запасів за відгуками закупівельників уже позаду, тож передумов для підвищення цін на свиней забійних кондицій вони не вбачають. Крім того, враховуючи різноспрямований рух цін на сировину та свинину в роздрібі, окремі переробники навіть скоротили обсяги закупівлі.

З іншого боку, закупівельні ціни на свиней у низці інших країн відчувають приріст. Так, у лютому свинина продовжує дорожчати в країнах ЄС та в окремих провінціях Канади.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2015-2018 рр.

Джерело: Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України»

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.