20
квіт.

Експерти радять працювати над новим законодавством «на випередження»

Вчора, 19 квітня, у Києві відбувся перший із низки регіональних семінарів «Нові умови та вимоги до сучасного виробництва свинини». Подію організувала Асоціація «Свинарі України», за грантової підтримки проекту USAID «Агросільрозвиток».

У рамках адаптації європейських нормативів Україна має впровадити низку нормативних документів, зокрема й у галузі тваринництва. Наразі робота ведеться у кількох напрямках.

Мар’ян Троцький, експерт з питань поводження із побічними продуктами тваринного походження I-III категорій, звернув увагу присутніх на те, що ЗУ «Про державний контроль та нагляд» вже прийнято, в тому числі й у сфері поводження з побічними продуктами. І на сьогодні фахівці Держпродспоживслужби мають право перевіряти діяльність підприємства.

«Вже зараз господарства повинні відповідати тому мінімуму, який вказаний у прямих вимогах до Закону. У першу чергу це простежуваність. По-друге, щодо гною є дві прямі вимоги — компостування або переробка на біогаз і перетворення на органічні добрива. Фактично, наразі вивозити неперероблений гній на поля не можна.

Щоб не було правових колізій — спільно з АСУ розроблені технологічні інструкції, у них визначаються шість методів, за допомогою яких можна переробляти гній».

Експерт закликав присутніх долучитися до роботи над техінструкціями, щоб зробити їх максимально оптимальними.

Детально про нове «харчове» законодавство, стандарти благополуччя свиней та гігієнічних вимогах до ферм та контролю їх дотримання розповів Юрій Оглашенний, експерт проекту USAID «Агросільрозвиток»:

«Насамперед варто зауважити, що Україна значно просунулася у створенні так званих „рамкових“ законів, наприклад ЗУ „Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів“» У рамках діяльності проекту «Агросільрозвиток» ми разом з Асоціацією «Свинарі України» розробляли настанови щодо дотримання «харчового» законодавства під час виробництва свиней. Згідно із ЗУ свинарів, а це ланка первинного виробництва, визначають як «операторів ринку». Це важливий аспект, адже від цього поняття будуть відштовхуватися інспектори, коли почнуться перевірки потужностей«.

Експерт додав, що ключова особливість євроінтеграційного законодавства у тому, що в Законі вказана кінцева мета, а не методи її досягнення. Так, відповідальність за безпечність продукції перекладається на виробника, а держава не може обмежувати його у способах досягнення цілі. Пан Оглашенний порадив не чекати поки Закон набуде чинності, а вже працювати над поліпшеннями ситуації у господарствах.

Нюансами щодо Стандарту з оцінки впливу на довкілля для
свинокомплексівділився Олег Картавцев, голова Комітету Громадської ради при Мінприроди України з питань екологічної безпеки та експертизи.

«Оскільки у Законі „Про оцінку впливу на довкілля“ не прописані чіткі критерії, яким треба відповідати, щоб отримати позитивне рішення чи обґрунтовану відмову, з’явилася необхідність розробити відповідні галузеві стандарти. Така можливість передбачена самим документом. Чому важливо розробляти такі стандарти власноруч, а не запозичити із європейських країн тощо? Такий крок загрожує втраті конкурентоспроможності українського виробника, адже у закордонних документах є такі аспекти, які або дорого коштують, або вимагають тривалого часу на впровадження».

Ще два такі заходи заплановані 23 та 26 квітня у Львові й Дніпрі.

Проект «Підтримка аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток») фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Він має на меті сприяння комплексному і стійкому економічному зростанню шляхом розвитку сільського господарства України.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 38 господарств, які забезпечують 41% промислового виробництва свинини в Україні. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.