4
лип.

Ринок живця: літній «штиль»

Червень можна цілком заслужено назвати «найспокійнішим» місяцем для ринку м'яса за період з початку року. Так, черговий тиждень поспіль ціни закупівлі живих свиней забійних кондицій продовжують коливатися в межах 44-46 грн/кг. Відповідні підсумки підбив аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» за результатами моніторингу закупівельних цін на ринку живця та спілкування з операторами ринку.

Упродовж другої половини червня ціни закупівлі живця перебували в межах згаданого діапазону, а минулотижневі торги завершилися практично без змін внутрішніх котирувань у порівнянні з 25-м тижнем. В наслідок цього середня цінова позначка практично не зазнала змін.

Переважна частина представників м'ясопереробної галузі сприймає такий «штиль» на ринку живця досить позитивно. На їх думку теперішній рівень цін є цілком задовільним як для закупівельників, так і для постачальників свинини, а кінцевий споживач мав можливість призвичаїтись до сталіших цінників у роздрібній торгівлі. Звичайно, сезон ягід, фруктів та свіжої городини, а також відпусток дещо «відволікає» покупців від свинини. Проте, представники м'ясопереробної галузі у Південних регіонах відзначають збільшення попиту за рахунок туристів та очікують ще більшого посилення по мірі наближення до середини літнього сезону.

З іншого боку, за оцінками представників м'ясопереробної галузі, в цей же період стане відчутнішим вплив сезонних чинників на пропозицію свинини. Проте фактором, що урівноважить тиск останнього на ціну слугуватиме імпорт. Так, за прогнозами закупівельників ціна на свинину живою вагою наступного тижня і, вірогідно, надалі триматиметься на рівні 44-45 грн/кг та перевищуватиме «бар'єрну» ціну входу імпортної сировини. Остання другий тиждень поспіль тримається на рівні 43 грн/кг. Оператори відзначають відчутні обсяги пропозиції імпортної свинини як в напівтушах, так і в елементах, на використання яких перейшла частина м'ясопереробних підприємств.

Незважаючи на це, більшість операторів вважають ринкову ситуацію досить збалансованою, а очікувані змін споживчої активності упродовж чотириденних вихідних та після епізодичними.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2018 р.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.