9
лип.

Імпорт зріс: за І півріччя 2018 Україна завезла 8,4 тис. т свинини

Упродовж січня-червня цього року до України надійшло 8,4 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (проти 924 т минулоріч) сукупною вартістю 15,4 млн дол. США. Розширилася й географія завезеної сировини — до постачальників додалася Бразилія. Такою інформацією ділиться аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» з посиланням на Державну фіскальну службу України.

Трійка основних постачальників м’ясної сировини до України не змінилася: як і торік основна частка імпортованої свинини — майже 56% — припадає на поставки з Німеччини, Нідерландів та Данії. Щоправда перша з них дещо послабила «хватку», поступившись лідерством у трійці нідерландським постачальникам (понад 20% завезеної свинини). Данія також покращила свої позиції на українському ринку, порівняно з попереднім роком — 19,4%, проти 15,5% у 2017-му, особливо за рахунок активності у червні, практично зрівнявшись з Нідерландами.

За словами аналітиків АСУ, ці три постачальники у першому півріччі 2018-го завезли в Україну трохи більше половини свинини закордонного походження, решта поставок припадає на інших контрагентів.

«Звичайно, в основному імпортна свинина надходить на внутрішній ринок з країн Європи. Але під категорією „інші“ можна побачити й інших гравців. Так, з минулого року в Україну періодично надходить канадська свинина (зокрема, морожені лопатки, окости та їх відруби). У січні-квітні ці частини надходили до України по 1,77−2 дол. США/кг, у травні — по 1,68 дол. США/кг, а минулого місяця їх митна вартість коливалася між 1,66−1,68 дол. США/кг. Надходили з Канади й дорожчі свинячі частини (у травні та червні) — по 2,39 та 2,59 дол. США/кг», — зазначають в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України».

«Не лише канадська свинина „причалювала“ до одеських портів. Зокрема, чутки про надходження м’яса свиней з Бразилії підтвердилися: у травні та червні до України „допливли“ вантажі з мороженою свининою по 2,42 дол. США/кг», — прокоментували аналітики АСУ з посиланням на дані митної статистики ДФСУ.


Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 38 господарств, які забезпечують 41% промислового виробництва свинини в Україні. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.