31
лип.

Дослідження щодо АЧС: на продовольчих ринках перевірять свинину

Моніторинг «африканки» на продовольчих ринках у всіх регіонах України — дослідження, над яким працюють ФАО, ЄБРР та Асоціація «Свинарі України» спільно з Держпродспоживслужбою у рамках Проекту «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні: ІІ етап».

«До реалізації проекту залучили студентів та викладачів аграрних вузів (Сумського, Житомирського та Одеського). У співпраці з фахівцями регіональних ветеринарних лабораторій вони забиратимуть зразки у туш свиней на продовольчих ринках усієї країни. Аналізуватимуть їх за допомогою сучасного обладнання для діагностики АЧС методом ПЛР у реальному часі, вартістю понад 200 тис. дол., яке закупили в рамках діяльності проекту», — розповіла Оксана Юрченко, віце-президент АСУ і наголосила, що окрім моніторингу африканської чуми свиней в Україні, проект має на меті «виховати» кваліфіковані кадри.

«Забір зразків із туш свиней на продовольчих ринках для моніторингу африканської чуми свиней — унікальне дослідження не лише для України. Жодна АЧС-позитивна країна ще такого не робила», — додала вона.

За словами експерта, до практики готувалися ґрунтовно: для студентів знімали освітнє відео, проводилися тренінги щодо особливостей ПЛР-діагностики, — останній відбувся минулого тижня у Житомирі. Крім того, експерти ФАО та ЄБРР брали участь у перших заборах зразків, щоб закріпити теорію на практиці.

Освітні заходи не обійшли й фахівців ветеринарних лабораторій. Так, у рамках проекту представники трьох регіональних відомств та ДНДІДЛВСЕ* пройшли тижневе стажування в одній з кращих референс-лабораторій світу в Іспанії. Там вчилися працювати з ПЛР-обладнанням.

«Після повернення з Іспанії, фахівці ще тиждень працювали із ПЛР-обладнанням на базі ДНДІДЛВСЕ. Цей досвід підсилили тренінгами «на місцях»: для кожної «пари» лабораторія-університет, була розроблена дводенна програма тренінгів: перший день — теоретична «начитка», яка включала роз’яснення щодо особливостей методу, другий — власне дослідження зразків (від підготовки до отримання результату)», — розповіла Оксана Юрченко.

Пані Юрченко зазначила, що надалі у планах проекту — організація 4-х симуляційних вправ з реагування на спалах АЧС у вересні та національної конференції з АЧС у листопаді.

Нагадаємо, ІІ етап Проекту «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні» стартував у лютому цього року.

*ДНДІЛДВСЕ — Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, м. Київ.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.