11
січ.

Підсумки 2018-го: імпорт свинини склав 28,6 тис. т

Згідно з даними митної статистики ДФСУ обсяги імпорту свіжої, охолодженої та мороженої свинини за 2018-й склав 28,6 тис. т чи майже 52 млн дол. США у валютному вираженні. Це уп’ятеро більше за обсяги надходження свинини з-за кордону роком раніше, додають в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України» з посиланням на офіційну статистику.

Експортна активність торік була значно слабшою ніж у 2017-му: так, до інших країн у 2018-му спрямували 1,76 тис. т проти майже 5 тис. т у попередньому періоді. Середня митна вартість експортованого кілограму свинини практично не змінилася, проте майже трикратне скорочення обсягів зовнішніх поставок спричинило відповідну зміну обсягу валютних надходжень за такі операції (3,77 млн дол. США проти 10,5 млн дол. США у 2017-му). Це на фоні значного пожвавлення імпорту збільшило від’ємне значення зовнішньоторгового сальдо по цій товарній позиції до 48 млн дол. США.

«Якщо торік обсяги імпорту свинини незначно перевищували експорт, то різниця у вартості дозволила втримати зовнішньоторгове сальдо вище нульової позначки. Втім, ситуація на ринку свинини, динаміка торгівельної активності та співвідношення зовнішніх та внутрішніх цін ще в першій половині року «підготували» операторів до того, що у 2018-му Україна не зможе втримати звання нетто-експортера свинини,» — коментують аналітики АСУ.

Не зважаючи на приріст річних обсягів імпорту, послаблення внутрішніх закупівельних цін дещо сповільнило темпи імпорту протягом останніх двох місяців року. Тож фактичне надходження свинини з-за кордону не сягнуло прогнозованих 30 тис. т, тож поступається обсягам імпорту свинини у 2014-му, та у попередні три роки. Крім цього, аналітики зауважують, що питома вага імпортної свинини на внутрішньому ринку не перевищує 5%.

Динаміка імпорту свіжої, охолодженої та мороженої свинини (УКТ ЗЕД 0203) у 2011-2018 рр., тис. т

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними митної статистики ДССУ.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.