16
січ.

Світові ціни на свинину: чим радував грудень?

У кінці 2018-го глобальні ціни на свинину відзначалися слабкою волатильністю, хоча все ж були дещо нижчими, ніж у листопаді: глобальний індекс цін в останній місяць року склав 98%. Так, котирування на європейському, бразильському та китайському ринках свинини майже «завмерли», тоді як у США та Канаді продовжили низхідний рух. Докладніше динаміку цін серед основних гравців світового ринку свинини прокоментували в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України».

На ринку Бразилії грудневі ціни на свинину лише на пару центів послабилися, порівняно з попереднім місяцем та втрималися на рівні 1 дол. США/кг живою вагою. Незначне пониження у валютному еквіваленті пов’язано зокрема зі зміною курсу національної валюти відносно долара. З іншого боку, це мало позитивний вплив на конкурентоспроможність бразильської свинини на глобальному ринку. Зокрема, грудневі відвантаження свіжого м’яса свиней склали 47,7 тис. т, що на 8,7% більше ніж за останній місяць 2017-го.


У сусідній Мексиці ціни на свинину, навпаки, лише на 1% підвищилися відносно листопада, а середньомісячна позначка склала 1,31 дол. США/кг. Втім, причиною такого коливання було укріплення мексиканського песо відносно американської валюти у другій половині грудня, тож внутрішня ціна у кінці року перебували в стані «спокою».


Усупереч традиційному передноворічному висхідному тренду, який спостерігався кожен рік, у кінці 2018-го ціни на живець свиней в РФ «просіли»: якщо напочатку грудня кілограм свинини живою вагою коштував 117 руб., то у кінці місяця — вже 101 руб. Експерти ринку пов’язують таку зміну як підвищенням внутрішньої пропозиції свинини, так і посилення тиску з боку імпортної сировини, зокрема бразильського походження. Тим не менш, середній грудневий рівень цін у 2018-му був трохи вищим ніж роком раніше: 1,6 дол. проти 1,58 дол. США/кг живою вагою.


Зміна грудневого індексу цін ЄС у більшій мірі спричинена коливання валютних курсів. З іншого боку, передріздвяні цінники у країнах співдружності були досить стабільними. Посилення попиту і з боку м’ясопереробників, і споживачів напередодні зимових свят «урівноважила» активна пропозиція свиней забійних кондицій. Тож як і місяцем раніше ціни закупівлі трималася на рівні 1,36-1,37 євро/кг забійною масою.


Китайські котирування на живець свиней також коливалися незначно — 2,01-2,04 дол. США/кг. Незважаючи на сталість середньої ціни по країні, залежно від провінції ціни варіюють у дуже широкому діапазоні — 1,2-2,8 дол. США/кг живою масою. Зазначимо, що упродовж останніх років такий «штиль» для кінця року був нехарактерним: протягом грудня 2015-2018 рр. ціна закупівлі свинини зростала під впливом пожвавлення на ринку по мірі наближення Китайського Нового року. Поширення АЧС у Піднебесній спричинило тривалий «розлад» цінової ситуації на ринку.


Ціни США та в Канаді протягом грудня продовжили низхідний рух, що і мало найбільший вплив на відставання грудневого значення глобального індексу цін на свинину. Так, під впливом значної передсвяткової пропозиції у другій половині грудня ціни на свинину забійною вагою в обох країнах опустилися нижче психологічної межі у 1 дол. США/кг.

Індекс глобальних цін на свинину за грудень 2018*

*показник демонструє зміну середньомісячного рівня цін на свинину (порівняно з попереднім) окремих країн світу в доларовому еквіваленті з урахуванням їх значущості у глобальному виробництві та зовнішній торгівлі цим видом м’яса.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними European Commission, pig333.com

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.