19
бер.

​Трофімцева обговорила з аграріями питання ринку землі

Сьогодні відбулася зустріч Ольги Трофімцевої, в.о. Міністра аграрної політики та продовольства та аграріїв, господарств-учасників профільних асоціації — ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада», Асоціації «Свинарі України», Асоціації виробників молока та ін.

До переліку проблем до обговорення увійшли тіньова оренда землі, держпідтримка аграрного сектору, відміна соєвих правок, логістична криза, ринок добрив тощо.

Найактуальнішим питанням стало відкриття ринку землі. Пані Трофімцева наголосила, що насамперед потрібно вирішити питання, де взяти кошти виробникам, які хочуть купити землю:

«Одним із критичних питань щодо ринку землі є питання, де взяти фінанси. Як на мене, однією з передумов його відкриття має бути забезпечення с.-г. виробників, які хочуть придбати землю довгими і дешевими коштами.

Земля має продаватися виключно для с.-г. виробництва, не для здачі в оренду чи перепродажу. Для цього можуть бути встановлені фінансові та податкові важелі».

Не обійшлося й без обговорення питання «тіньовиків» — тих, хто обробляє землі, не сплачуючи податки.

«Ми хочемо підійти до питання детінізації системно. Потрібно напрацьовувати економічні важелі, щоб підштовхувати таких фермерів виходити з тіні. Ми будемо ініціювати конкретні кроки щодо шляхів детінізації аграрного бізнесу», — зазначила в.о. Міністра.

У розмові з пані Трофімцевою аграрії наголосили на ще одній проблемі, з якою зіштовхується сектор — низька якість освіти та відтік кадрів за кордон. Для вирішення цієї проблеми очільниця аграрного відомства запропонувала орієнтуватися на досвід Німеччини і УАЛ.

«Держава зараз не справляється з навчанням „аграрних“ кадрів. На мій погляд, необхідно спиратися на досвід Німеччини та йти шляхом дуальної освіти, коли півроку йде навчання, ще півроку — практика. Є сенс спиратися і на досвід Українського аграрного ліцею», — підкреслила Ольга Трофімцева.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.