11
лип.

Українські свинарі працюють над підвищенням ефективності — АСУ

Вітчизняні свинарі «взяли курс» на підвищення ефективності. Такі висновки озвучують аналітики Асоціації «Свинарі України» за підсумками бенчмаркінгу серед промислових свиногосподарств.

«З цьогорічних результатів бенчмаркінгових порівнянь очевидно, що свиногосподарства працюють над покращенням виробничих та економічних показників діяльності», — коментує керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.

За її словами, зіставлення бенчмаркінгу за 2017-й та 2018-й рік вказує, що учасники дослідження працювали над підвищенням продуктивності маточного поголів'я.

«Зокрема, зростання середнього число опоросів у розрахунку на свиноматку, чисельності народжених на опорос та живонароджених поросят за період відзначаємо не лише в найкращих операторів: найменш успішні показники також покращилися у 2018-му, порівняно з попереднім роком. Унаслідок цього, можна говорити про позитивні зрушення в цілому по галузі. Відповідні зміни торкнулися і коефіцієнта конверсії корму на дорощуванні та відгодівлі. Окремої уваги потребує той факт що у 2018-му показник середньодобових приростів на відгодівлі у кількох респондентів перетнув психологічну позначку в 1 кг, а найменші середньодобові прирости на дорощуванні скоротили „відрив“ від середнього показника», — додала експерт.

Думками та враженнями участі у дослідженні поділилися представники господарств-респондентів.

«Участь у такому порівняльному дослідженні дозволило нам зрозуміти наявний стан справ нашого господарства у порівнянні з іншими операторами та сформувати реалістичні орієнтири, цільові показники для подальшого розвитку», — Дмитро Волков, завідувач ферми СТОВ АФ «АгроРось».

«Нашому підприємству бенчмаркінг допоміг не тільки оцінити виробничі результати на тлі інших учасників дослідження, а й виявити деякі „слабкі місця“ в системі обліку. Тож вже цього року працюємо над виправленням похибок, що дозволить нам бачити реальні результати своєї роботи і, гадаємо, прогрес у порівнянні з попередніми періодами», — Дмитро Рожко, директор ТОВ «Прилуки-ГарантБуд».

«Ми розуміємо, на якому рівні знаходяться наші виробничі показники і розуміємо причини такого стану речей. Однак ми розуміємо, що не тільки виробничі індикатори забезпечують ефективність виробництва. Тому цього року „у фокусі“ робота над собівартістю та її оптимізацією. Тож хотіли б не зупинятися на аналітично-порівняльному етапі бенчмаркінгу, а продовжити за рахунок обміну досвідом з тими підприємствами, яким вдалося виробити якісну свинину дешевше», — Олена Клюєва, заступник директора з комерційних питань ТОВ «Агроінд».

Нагадаємо, що бенчмаркінг свиногосподарств — добровільне анонімне дослідження, що дозволяє порівняти виробничі та економічні показники діяльності промислових свиноферм для виявлення резервів підвищення інтенсивності та ефективності виробництва. Дослідження проводиться аналітичним відділом Асоціації «Свинарі України» з 2016-го щорічно.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.