13
серп.

Індекс цін на свинину в липні: +3% проти червня

Індекс цін на глобальному ринку свинини у липні зупинився на позначці 103,2. Тож всередині літа свинина у світі піднялася в ціні в середньому на 3%. Основний драйвер таких змін — висхідний тренд у Китаї. Більше про цінову ситуацію в країнах-флагманах світового ринку розказали аналітики Асоціації «Свинарі України».

Ціни на свинину в Китаї у липні продовжили зростання: середня ціна за місяць зросла до 2,57 дол. США/кг живою масою (+11,3% до червневого показника). Станом на кінець липня ціна живця в Піднебесній сягнула 2,69 дол. США. Це на 10% більше ніж у перші дні місяця. Серед чинників тиску на ціну свинини — послаблення пропозиції внутрішньої (скорочення поголів’я через АЧС) та зовнішньої (торгівельні «війни» зі США та Канадою; їх частка у загальному імпорті у 2018-му — 7,2% та 13,4% відповідно).


Середня липнева ціна на свинину в Сполучених Штатах (1,65 дол. США/кг)трохи не дотянула до червневої . Позитивні очікування щодо розв’язання торгівельного конфлікту з Китаєм та активізації експорту в цьому напрямку сприяли росту цін. Так, позначка 1,48 дол. США/кг, зафіксована у першій декаді місяця, піднялася до 1,91 дол. США/кг у кінці липня. Втім, котирування не змогли закріпитися на досягнутому рівні і «відкотилися» до 1,61 дол. США/кг у середині 32-го тижня. Прискорене падіння цін може спровокувати черговий раунд торгівельної війни між США та Піднебесною.


Канадський ринок свинини «підхопив» висхідний тренд у другій половині липня. Не зважаючи на деяке підвищення цін (до 1,5 дол. США/кг забійною масою), середня липнева ціна склала 1,35 дол. США/кг (-7% до попереднього місяця). Вагомими факторами тиску на місцеві котирування називають закриття китайського ринку (причина — залишки рактопаміну у м’ясі) та звинувачення у поставках за підробленими документами.


Липнева ціна на свинину в Бразилії додала 2% до червневої позначки і склала 1,29 дол. США/кг живою масою. Позитивне коливання середньомісячної ціни завдячує здороженню свинини в одних штатах, що «перекрило» зсув цін у інших. Втім, друга половина липня ознаменувалася негативною динамікою по всій країні — знизився попит на живець від переробників. Ще однією причиною просідання могла стати заборона поставок свинини до РФ, через поширення КЧС на півночі Бразилії. Втім, цінова ситуація може змінитися, коли провідні м’ясокомбінати країни отримають дозвіл на поставки продукції до Китаю.


Схожа ситуація склалася у Мексиці. Середня ціна липня на живець свиней у Мексиці — 1,52 дол. США/кг.


Ціни на живець в РФ також коливалися — зростання у першій половині липня до 1,92 дол. США/кг, послаблення й «просідання» наприкінці місяця до 1,68 дол. США/кг. Серед негативних чинників —приріст внутрішнього виробництва свинини (+5,7% до 1,8 млн т забійною масою) та збільшення обсягів імпорту свинини вдвічі (69 тис. т забійною масою проти 37 тис. т) за І півріччя 2019-го, порівняно з 2018-м. Втім, середня цінова позначка липня — 1,79 дол. США/кг живою масою. А це на 13% вище ніж у червні.


Європейські котирування з другої декади липня послаблювалися як у євровому еквіваленті, так і в доларовому. Так, досить обмежена пропозиція кондиційної свинини (в тому числі і через спекотні умови, які уповільнюють приріст тварин) у Центрі та на Півночі ЄС «зустрілася» з млявою реалізацією. Це посилило тиск з боку закупівельників та посунуло ціни у бік пониження. На Півдні ЄС ціни підтримував попит з боку відпочивальників. Наприкінці місяця, пропозиція і попит знайшли баланс.

*показник демонструє зміну середньомісячного рівня цін на свинину (порівняно з попереднім) окремих країн світу в доларовому еквіваленті з урахуванням їх значущості у глобальному виробництві та зовнішній торгівлі цим видом м’яса.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними European Commission, pig333.com

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.