10
груд.

Раціональне використання антибіотиків - боротьба з антибіотикорезистентністю

Сучасне свинарство важко уявити без використання антибіотиків. Водночас нині це не просто модна, але й скандальна тема. Наразі у всьому світі триває боротьба з антибіотикорезистентністю. Тож думати про скорочення застосування антибіотиків виробники мають вже зараз.

Найпоширеніша проблема – застосування антибіотиків з профілактичною метою. Аби цьому запобігти, насамперед, необхідно підтримувати гігієну виробничих приміщень, зокрема, дотримуватися протоколів миття та дезінфекції.

Ще одна помилка – неналежна дезінфекція приміщення без миття чи дезрозчином з нижчою концентрацією, недотримання принципу «порожньо\зайнято». Як наслідок, зростає бактеріальне навантаження.

Ще один аспект виробництва, який часто порушують, — введення в основне стадо ремонтного молодняка, що недостатньо акліматизований. У результаті погіршується імунний статус основного поголівя, що негативно позначається на поросятах. При цьому додаткового впливають стрес-фактори довкілля: погано налаштована вентиляція, годівниці тощо. Усі вони максимально «тиснуть» після відлучення. У поросят з’являються симптоми захворювань.

Наразі в Україні реалізують проєкт «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків протимікробної резистентності (АМР)». Зокрема, планують провести опитування за участі більше 600 респондентів – суб’єктів господарювання різних напрямів тваринництва (свинарство, птахівництво - виробники курятини та яєць, бджільництво, скотарство) та представників присадибного сектору. Також передбачено забір 350-ти зразків харчових продуктів тваринного походження та дослідження їх на вміст залишків протимікробних препаратів.

Реалізація проєкту дозволить:

  • оцінити реальну ситуацію щодо використання антибіотиків у тваринництві;
  • дослідити рівень обізнаності виробників щодо ризиків пов’язаних з антибіотирезистентністю;
  • покращити нормативно-правову базу та політику щодо застосування протимікробних препаратів у тваринництві;
  • покращити потенціал національних лабораторій та можливості моніторингу;
  • дослідити кращі практики та схеми використання протимікробних препаратів, перспективи зменшення їх застосування у майбутньому.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) націлена на зниження рівня бідності та голоду у світі шляхом розвитку сільського господарства, поліпшенню харчування і вирішення проблеми продовольчої безпеки (доступності продуктів харчування всім і завжди). Заснована у Квебеці 16 жовтня 1945-го. Девіз — «Допомагаємо побудувати світ без голоду».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.