7
вер.

Імпорт свинини пожвавився

За даними митної статистики ДФСУ протягом січня-серпня Україна імпортувала 2,1 тис. т свіжої, охолодженої та мороженої свинини. Відставання обсягів імпорту свинини від об’ємів завезених за вісім місяців 2016-го скоротилося до 12,6% чи 0,3 тис. т, коментують в аналітичному відділі АСУ.

Обсяги надходження свинини з-за кордону за підсумками півріччя були вдвічі меншими, ніж у січні-червні 2016-го. Однак пожвавлення імпортної активності у липні, коли місячні обсяги імпорту свинини були максимальними за останні два роки, «вирівняло» сукупний показник за період. У серпні імпорт м’яса свиней був вдвічі меншим ніж попереднього місяця – майже 0,4 тис. т. Тим не менш він перевищив відповідний показник лютого та вчетверо більшим за кількість імпортованої свинини у серпня 2016-го.

При цьому імпорт у грошовому еквіваленті за аналізований період навіть зріс та склав 4 млн дол. США проти 3,5 млн роком раніше. Пожвавлений імпорт свинини з країн ЄС протягом останніх двох місяців пов'язаний із дефіцитом сировини в країні, що «штовхає» закупівельну ціну все ближче до «бар'єрного» рівня, при досягненні якого імпорт навіть охолодженої свинини стає економічно обгрунтованим.

Не зважаючи на це, Укаїна зберігає звання нетто-експортера м’яса свиней, оскільки реалізує на зовнішніх ринках вдвічі більше (і в кількісному, і у вартісному еквіваленті) ніж закуповує.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.